Ingen insyn i Örebros största demensboende

(REV) Det blir ingen offentlighet för det nya demensboendet i Örebro. På torsdagseftermiddagen fastställde nämligen Programnämnd Social Välfärd upphandlingsdokumentet för Elgströmska huset, Örebros nya demensboende med 80 platser och (mp), (c), (fp) och (m) röstade mot att offentlighetsprincipen ska gälla för det nya boendet. Eftersom de ju är i majoritet så finns ingen möjlighet för anhöriga till de dementa som kommer att vårdas där att ta del av ”allmänna handlingar” på boendet, och personalen som jobbar där får inget skydd för sin yttrandefrihet, på det sätt som kommunal personal har. Och så blir det fram till år 2013. Så länge gäller nämligen avtalet…

Frågan blir ännu mer intressant när man läser i NA (fredag). Där lyckas högerföreträdarna med konststycket att samtidigit påstå att 1/ våra förslag lämnades för sent (trots att vi lyft dessa frågor redan i februari) och 2/ att det inte är möjligt att genomföra det vi föreslog. Båda påståendena är visserligen felaktiga, men i övrigt kan de inte hänga ihop: om det nu kom så sent – hur kunde de då veta att det inte går att genomföra? Experterna från upphandlingskontoret säger inte att det inte går – de säger att de inte har borrat i frågan. Om majoriteten tagit upp frågan ordentligt efter att vi lyfte frågan i februari (då ärendet var ”beredningsärende” i nämnden) kanske de hunnit ”borra” i frågan. Och om högern nu ville ha skrivningar om offentlighet i upphandlingen, varför la de inga sådana förslag – det finns ju andra kommunder som har sådana krav? Att sedan miljöpartiets Olof Johansson säger att vi ägnar oss åt ”plakatpolitik” när vi föreslår saker som miljöpartiet i andra delar av landet också lagt förslag är nästan ironi.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet anser att det är särskilt viktigt att säkerställa allmänhetens direkta insyn i ett så stort vårdboende, med brukare som är så känsliga för felaktig behandling. Vi anser att offentlighetsprincipen och total yttrandefrihet fullt ut bör gälla även i en entreprenad, eftersom verksamheten finansieras med offentliga medel. Anhöriga ska alltså inte behöva gå via kommunen för att få ökad insyn i verksamheten.

Vi hade en rad tillägg och ändringar i upphandlingsdokumentet men majoriteten var inte intresserade av att pröva något av dessa, de avslog allihop. Detta var också sista chansen att ändra dessa förslag – från och med nu är vi bundna av vad som står i upphandlingsdokumentet. Vi föreslog också:

  • att avtalet bara ska gälla i 3 år så att örebroarna får möjlighet att i allmänna val ta ställning till om entreprenad är lämpligt för denna typ av särskilt boende.
  • att Örebro kommun borde lämna ett eget bud så att det finns något att jämföra med
  • att det ska vara möjligt att lägga bud på delar av boendet (så att även andra än de 3-4 största jättarna på ”vårdmarknaden” har möjlighet att lägga anbud)
  • att anbudsgivare som inte lämnar riktiga uppgifter om sin kvalitet ska kunna förbigås utan andra skäl

Dessutom fanns en rad, egentligen ganska okontroversiella, tillägg om ledarskap, inflytande, friskvård, utveckling för medarbetarna och så vidare. Högerkoalitionen röstade mot samtliga.

Detta föreslog vi skulle tillföras i upphandlingsdokumentet när det gäller offentlighet:
”Vem som helst ska ha rätt att ta del av handlingar som i kommunal verksamhet skulle anses vara ’allmänna handlingar’.”
”Alla som arbetar i verksamheten ska ha rätt att berätta vad de vet för utomstående (även för massmedia). Efterforskningsskyddet (som gäller i kommunal verksamhet) ska även gälla för utföraren, vilket alltså innebär att det inte är tillåtet för en chef, eller annan representant för utföraren, att försöka ta reda på vem som exempelvis pratat med media.”
Läs hela vårt yrkande här

En reaktion på ”Ingen insyn i Örebros största demensboende”

  1. Jag blir både ledsen och upprörd. Är det detta som är kvalitetsökning genom konkurrens och upphandling. Tveksamt. Borde det inte gälla samma grundläggande spelregeler för brukare, anhöriga och personal i en entreprenad som hos kommunen?

    Det här känns obehagligt. Men det kommer ingenanhörig eller personal kunna säga på det nya demensboendet.

    De anhöriga för de har mycket svårt att hitta informationen. Personalen får inte, utan risk för avsked.

    Det är nästan snudd på skandal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *